wtorek, 8 czerwca 2021

Szparagi z sosem holenderskim

 

Sezon na szparagi powoli zbliża się ku końcowi, więc najwyższy czas, by zabrać się za ich przygotowanie :) Pokażę Wam dziś jak gotować szparagi oraz jedną z najpopularniejszych form ich podania, z klasycznym sosem holenderskim, który świetnie pasuje również do jajek.

Składniki:
- 1 pęczek (ok. 500 g) zielonych szparagów
- trzy żółtka
- 150 g (3/4 kostki) masła
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz

Zaczynamy od masła, które musimy rozpuścić, a następnie zebrać z góry biały nalot, który się tam pojawi. Roztopione masło odkładamy na bok i zabieramy się za nasze szparagi. Należy je bardzo dokładnie umyć, a następnie pozbyć się zdrewniałych końcówek - wystarczy jedną ręką złapać szparaga na końcu, a drugą mniej więcej pośrodku, po czym go zgiąć, na skutek czego sam pęknie we właściwym miejscu. W możliwie wysokim i wąskim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, po czym umieszczamy w niej szparagi pionowo, tak by dolna część się gotowała, zaś górna robiła na parze. Cały proces powinien nam zająć ok. 10 minut, w zależności od grubości szparagów. 

Czas na sos, który wbrew obiegowej opinii jest naprawdę łatwy w wykonaniu :) Potrzebujemy miski oraz miksera bądź blendera. Do miski dodajemy żółtka (ja wcześniej parzę jajka), sok z cytryny oraz sól i pieprz, po czym całość ubijamy, najlepiej w kąpieli wodnej, ale nie jest to konieczne. 

Protip: przygotowując ten sos, zwykle równocześnie coś gotujemy, najczęściej właśnie szparagi bądź jajka, więc ja ubijam masę trzymając miskę nad garnkiem, który już jest wykorzystywany, dzięki czemu nie muszę używać dwóch garnków ;)

Następnie powoli dolewamy jeszcze ciepłe masło, cały czas ubijając, aż sos uzyska konsystencję zbliżoną do majonezu, wtedy pozostaje nam tylko sprawdzić, czy nie trzeba go dosolić bądź dopieprzyć do smaku i jest gotowy. Raczej radzę podawać go na gorąco, ponieważ zimny bardzo dużo traci.
Pozostaje już tylko wyłożyć na talerz ugotowane szparagi, polać sosem i zajadać :) Jest to bardzo dobry dodatek do różnych rodzajów mięs oraz ryb, z powodzeniem zastępuje dodatki skrobiowe.

Smacznego!



1 komentarz: