poniedziałek, 13 stycznia 2014

Makaron z sosem serowym

Kolejny przepyszny pomysł na makaron. Gęsty, kremowy sos serowy możemy przygotowac z ulubionych serków topionych w dowolnych kombinacjach - ja wybrałam wyraziste w smaku mazdamery, łamiąc ich smak jednym serkiem o smaku śmietankowym. Myślę, że dobrym pomysłem mogą również by serki z ziołami, bądź innymi dodatkami. Wodę możemy zastąpic śmietaną, wtedy uzyskamy gęsty dip :)

Składniki:
- 400 g dowolnego makaronu
- 400 g serka topionego
- 1 kostka rosołowa
- 400 ml wody
- 200 ml śmietany 36%
- garśc poszatkowanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wstawiamy wodę na makaron.  W tym czasie do rondla wlewamy wodę, gdy się zagotuje, wrzucamy do niej rozkruszoną kostkę rosołową i mieszamy, aż się rozpuści. Oczywiście użyc możemy również prawdziwego rosołu, ale ważne wtedy, by nie był on zbyt tłusty.
Następnie dodajemy śmietanę i czekamy, aż całośc się zagotuje.
Teraz pora na serki. Wrzucamy je pokrojone w kostkę, by szybko się rozpuściły.
Gdy sos będzie już jednolitej konsystencji, dodajemy pietruszkę i doprawiamy. Podajemy rzecz jasna z makaronem :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz