piątek, 14 lutego 2014

Zupa krem z kalafiora

Odkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :)

Składniki:
- różyczki z jednego kalafiora
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 por (biała część)
- 100 g serka topionego
- 100 g masła
- szczypta imbiru
- posiekany koperek
- sól, pieprz
Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i pora, dodajemy przyprawy i dusimy przez kilka minut.
Gdy lekko zmiękną, dodajemy różyczki kalafiora i dusimy jeszcze jakieś 5 minut.
Teraz pora na bulion - domowy lub z kostki, wybór dowolny :) Gotujemy kolejnych kilka minut, aż do miękkości kalafiora.
Teraz w ruch idzie blender - naszą zupę najpierw najlepiej przestudzić (blendowanie na gorąco może uszkodzić urządzenie). Gdy będzie już jednolita, stawiamy ją z powrotem na gazie, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony pokrojony w kosteczkę i czekamy, aż się rozpuści.
Gotowy krem posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. nigdy nie mogłem zrozumiec dodawania serka topionego, do dobrych rzeczy, ale cóż rzecz gustu, reszta jak dla mnie cacy

    OdpowiedzUsuń