czwartek, 6 lutego 2014

Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim

Dziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeść gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.

Składniki:
- ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej
- dwie kulki mozarelli
- opakowanie ciasta francuskiego
- szczypta cukru
- sól / jarzynka, pieprz
Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli, po czym gotujemy ok. 20 minut, aż będzie w miarę miękka. Powinna stawiać lekki opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej zrobić to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy!
 Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zostać nieco luzu, bo będziemy je zaginać.
Ugotowaną fasolkę odcedzamy ją i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kroimy mozarellę w dość drobną kostkę.
Gdy fasolka przestygnie, mieszamy ją w miseczce z serem, doprawiamy jarzynką bądź solą i dość sporą ilością pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto.
Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto nie będzie dość zrumienione, czekamy jeszcze parę minut i gotowe :)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz