sobota, 1 marca 2014

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Dziś kolejny pomysł na makaron - smaczny, pożywny i sycący :)

Składniki:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 250 g pieczarek
- dwie małe cebule
- 200 ml śmietany 18%
- pół pęczka natki pietruszki
- 100 g masła / margaryny
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka
Zaczynamy od kurczaka - pierś myjemy, a następnie kroimy w dość drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką, mieszamy, odstawiamy do lodówki. Teraz nadchodzi pora na krojenie pozostałych składników - cebuli w kostkę, a obranych pieczarek w półplasterki. Na połowę tłuszczu wrzucamy cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy pieczarki oraz niedużą ilość soli, by szybciej zmiękły. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron.
Gdy całość będzie usmażona, wrzucamy posiekaną pietruszkę, mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie przekładamy zawartość patelni do jakiegoś naczynia i niech sobie tam leży :)
Na tej samej patelni rozpuszczamy resztę tłuszczu i wrzucamy na niego kurczaka.
Gdy będzie już usmażony, dodajemy pieczarki z cebulą i trzymamy chwilkę wszystko razem na ogniu, doprawiamy do smaku.
Pora na śmietanę. Mieszamy ją z odrobiną wody, hartujemy poprzez dodanie do niej łyżki składników sosu, a następnie wylewamy na patelnię przy wyłączonym gazie. Mieszamy, kosztujemy, jeśli trzeba doprawiamy dodatkowo. Gdyby sos wyszedł za gęsty, możemy rozcieńczyć go wodą.
Standardowo - szkoły podawania są dwie - gotowym sosem polewamy makaron albo mieszamy wszystko razem. Podajemy z listkami pietruszki.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Za ciekawy blog wystawiłam nominację do Liebster Blog Award. Po więcej szczegółów zapraszam do mnie. Pozdrawiam Deptusiahttp://deptusiowyswat.blox.pl/2014/03/LIEBSTER-BLOG-AWARD.html

    OdpowiedzUsuń