czwartek, 9 stycznia 2014

Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo - pomidorowym

Rewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki.

Składniki:
- 200 g makaronu
- pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- kulka mozarelli
- 1 pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- żółty ser do posypania
- chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty)
Pierwszym krokiem będzie zamarynowanie pokrojonego uprzednio w kostkę mięsa. Najlepiej zrobic to co najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas nie zaszkodzi :) Podczas gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy inne składniki - trzemy mozarellę, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, szpinakowi pozwalamy nieco się rozmrozic, gotujemy makaron, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek wrzucamy szpinak i czekamy, aż brykiety się rozpadną. Tymczasem na drugiej patelni smażymy naszego kurczaka.
Gdy szpinak jest już ładnie podsmażony, dodajemy do niego pomidory i mieszamy, czekając aż się rozpadną i puszczą sok.
Gdy zaś kurczak się usmaży, zostawiamy go na chwilę w spokoju :)
Teraz czas na mozarellę, dodajemy ją do naszej masy szpinakowo - pomidorowej i mieszamy całośc, aż ser się rozpuści. Teraz nadeszła też pora na przyprawienie naszego sosu solą lub vegetą i pieprzem.
Kiedy nasz sos będzie gotowy, wrzucamy do niego kurczaka i makaron, mieszamy i gotowe :) Gotową potrawę posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz