czwartek, 12 września 2013

Chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem


 Ostatnimi czasy w jednym z marketów natrafiłam na okazyjnie tanią mieszankę mrożonych warzyw na patelnię. Chińską mieszankę. Jej skład prezentował się z jednej strony intrygująco, z drugiej zaś... sami zresztą zobaczcie:

- pędy bambusa
- kiełki fasoli
- grzybki mun
- papryka
- marchew
- por
- cebula

Lubię wyzwania, ale nie lubię warzyw, jednakże po krótkim zastanowieniu postanowiłam zobaczyć, ile ta cała chińska kuchnia jest warta. Do warzywek oczywiście mięsożernie dodamy kurczaka, a dla urozmaicenia do całości przyrządzimy smażony ryż z curry.

Składniki:
- 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szklanki ryżu sypkiego
- olej / oliwa 
- curry
- jarzynka czy tam inna vegeta
- przyprawa do gyrosa
- czerwona słodka papryka
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- pomidory (opcjonalnie)


Całą zabawę zaczynamy najlepiej dzień wcześniej, a jeśli nie mamy takiej opcji, to choć dwie godzinki przed właściwym przyrządzeniem - tak, chodzi o zamarynowanie mięsa. Piersi, jak widać na zdjęciu powyżej, kroimy w paseczki i marynujemy w przyprawie do gyrosa, czerwonej słodkiej papryce (jak ktoś lubi to może również i ostrej dodać), ziołach prowansalskich, soli, pieprzu i odrobinie oleju. Kurczak, którego widać powyżej, siedział w marynacie jakieś 12 czy tam nawet 15 godzin i opłaciło się :)

Przyrządzanie właściwe zaczynamy natomiast od ryżu, bo wymaga najwięcej czasu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinkę tłuszczu i wsypujemy nań nasz suchy ryż (w przepisie podałam 2 szklanki - to wystarcza na cztery osoby, na dwie można spokojnie robić z jednej, wtedy też zalewamy dwiema szklankami wody), podsmażamy go, ale tak, żeby nie zrobił się przypadkiem brązowy, bo wtedy to już będzie po ptokach. W trakcie smażenia wsypujemy ok. dwóch łyżeczek jarzynki i tak ze dwie łyżki curry, żeby zaczął ładnie tą przyprawą pachnieć.


Gdy jest już podsmażony, zalewamy go wodą, dla dwóch szklanek ryżu musimy użyć czterech szklanek wody, powinna od razu nam się zabarwić:


W takim stanie pozostawimy nasz ryż pod przykryciem na małym ogniu na +/- 20 minut. Musi wchłonąć całą wodę, więc czasowo może wyglądać to różnie. Ważne jest to, żeby od momentu przykrycia nie ruszać już więcej pokrywki, bo inaczej go zepsujemy. Możecie mi wierzyć, wiem to z autopsji :)

Teraz zabieramy się za kurczaka z warzywami. Tutaj sprawa jest już dziecinnie prosta - na początek oczywiście smażymy kurczaka:


A kiedy będzie już bielutki i smaczny, wrzucamy doń nasze chińskie warzywka. Nie musicie koniecznie rzucać się od razu jak ja na pędy bambusa, równie dobrze można użyć jakiejkolwiek dowolnej mieszanki warzyw, czy to świeżych czy mrożonych, i tak i tak będzie dobre. Całość razem mieszamy, doprawiamy jeszcze konkretnie przyprawą do gyrosa i czym tam kto chce, do smaku.


Teraz pozostaje już tylko poczekać, aż ryż będzie dobry i można podawać :) Nie wiem, jak z innymi warzywami, ale z tą chińską mieszanką całość wyszła rewelacyjna. Przy okazji odkryliśmy, że bardzo fajnie komponuje się z nią pomidor, jako taki nieobligatoryjny dodatek, który szczerze polecam :)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Do kuchni chińskiej przyprawa do gyrosa?! I do tego jeszcze zioła prowansalskie?! Kurczaka zamarynuj w oliwie z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodaj trochę kolendry, trawy cytrynowej, albo już nawet natki pietruszki, a nie greckiego gyrosa i ziół z Prowansji...
    Curry też zbytnio nie pasuje, bo jest indyjskie. Jak chcesz zabarwic na żółto ryż, to dodaj kurkumy, która ma delikatny pieprzowy aromat i nie jest tak wyrazista jak curry.
    Spróbuj stworzyc danie, które będzie zawierało przyprawy podkreślające smak, a nie zagłuszające go.
    Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. A chętnie wypróbuję i taką opcję ;) Warzywa były chińskie, bo akurat takie mi wpadły w ręce i w tym wykonaniu, jakie jest powyżej, całośc zniknęła w mgnieniu oka, więc nie zawsze liniowe myślenie, że kuchni nie można łączyc jest jedynym słusznym, ale dzięki za pomysł, sprawdzę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń