niedziela, 10 stycznia 2016

Ciasto rafaello bez laktozy i bez pieczenia

Jeśli z różnych przyczyn chcecie zrobić ciasto, a pieczenie nie jest Waszą mocną stroną, idealną opcję stanowić mogą ciasta bez pieczenia. Mieliśmy już pełen laktozy sernik na zimno, więc tym razem zaproponuję Wam coś, czemu nietolerancja niegroźna :) Przepis pochodzi z książki Ciasta tradycyjne Iwony Czarkowskiej. Masy wykonanej według książki wystarczyło mi jedynie na jedną warstwę, więc od razu w liście podwajam składniki :)

Składniki:
- 4 żółtka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 2 budynie waniliowe
- 50 dag masła
- 30 dag wiórków kokosowych
- paczka okrągłych biszkoptów 
- 3 szklanki mleka bezlaktozowego / mleka roślinnego

Najpierw musimy ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, jednakże używając mniej mleka niż podają - zamiast 0,5 litra na jeden zużywamy 1,5 szklanki mleka. Dodajemy do niego cukier wanilinowy, a gdy wszystko ładnie się zagotuje i zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia. Następnie najnudniejsza robota - musimy utrzeć masło z cukrem. Jeśli na co dzień nie jadacie go zbyt wiele, to ilość można zmniejszyć - dla mnie z taką ilością cukru ciacho wyszło za słodkie, a dla bliskich było idealne, więc to kwestia gustu :) Gdy wszystko mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej kolejną warstwę biszkoptów, potem masa i pozostawione wiórki.
Teraz najsmutniejszy etap - choć nasze ciacho jest już gotowe to tak łatwo go nie spałaszujemy - musi najpierw poleżeć w lodówce, i to minimum 12 godzin... Ale jedno jest pewne - warto czekać :)












Smacznego!


Ciasta bez pieczenia Ciasta Bez Pieczenia

3 komentarze:

  1. Niestety nie możesz nazwać swojego ciasta bezlaktozowym, ponieważ masło też ją zawiera. U osób z zaawansowaną nietolerancją laktozy nawet taka ilość może wywołać niepożądane efekty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło 82% nie zawiera laktozy...z tegp co wiem..

    OdpowiedzUsuń
  3. A i owszem, masło ekstra zawiera odrobinę laktozy, ale idąc tym tokiem rozumowania, mleko bezlaktozowe też, bo zawsze pozostają śladowe ilości. Niemniej jednak każdy zna swoją nietolerancję i wie, na co może sobie pozwolić :)

    OdpowiedzUsuń