poniedziałek, 10 lutego 2014

Sałatka gyros

Dziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robić ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy.

Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- opakowanie przyprawy gyros
- pół główki kapusty pekińskiej
- puszka kukurydzy
- mały słoik ogórków konserwowych
- 3 cebule
- mały słoik majonezu
- ketchup
- olej do smażenia
W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem dużej ilości przyprawy do gyrosa (trzeba to robić "na oko", tak, by przyprawa pokryła dokładnie wszystkie kawałki kurczaka, wyjdzie prawie cała lub cała paczka). Gdy kurczak się usmaży, odstawiamy go do przestudzenia. Teraz nadchodzi czas na doprowadzenie pozostałych składników do stanu ze zdjęcia powyżej - cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki podobnie, kapustę szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Do tego czasu kurczak powinien by już przestudzony, więc pora przystąpi do komponowania warstw sałatki. Na samo dno wrzucamy kurczaka...
...na niego ketchup...
...potem cebulę...
...następnie ogórki...
 ...na to majonez...
 ...na niego kukurydzę...
 ...jeszcze jedną warstwę ketchupu...
 ...i kapustę. Nasza sałatka gotowa :)
 Smacznego!





2 komentarze:

  1. i znowu kupna przyprawa, szkoda bo od blogera wymagam czegos wiecej niz tylko użycia kupnej przyprawy, a przecież domową mozna tak prosto zrobic, no ale po ci się wysilać jak można ja kupic..

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze? Wtedy nie zmieściłabym się w budżecie, bo przyprawy niestety kosztują, a z założenia każdego ma być stać na moje potrawy.

    OdpowiedzUsuń