czwartek, 28 listopada 2013

Qurrito z sałatką


Dzisiejszy przepis zaczerpnięty został żywcem z youtubowego kanału Kocham Gotować (KFC Qurrito Przepis), którego przedstawiać nikomu nie trzeba ;) Dokonałam w nim jednej niezbędnej w moim przypadku modyfikacji, w sumie to trzech, ale pozostałe mają już mniejsze znaczenie ;) Żeby nie było tak całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką.

Składniki:
- pierś z kurczaka
- tortilla (bądź kilka)
- sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego)
- kulka mozarelli

Marynata do mięsa:
- chilli
- pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco)

Panierka:
- 100 g mąki
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/6 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki soli

Sałatka:
- dowolny mix sałat
- kilka pomidorów
- ogórek zielony
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka oleju balsamicznego
- sól, pieprz
Najlepiej zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco).
W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i sałatka gotowa. Zamiast normalnych pomidorów można użyć pomidorków cherry, ładniej wyglądają w gotowej sałatce, można też użyć dowolnego sosu sałatkowego, wybór jest spory :)

Sałatkę odstawiamy "do przegryzienia", w tym czasie można zająć się kurczakiem. Całą tę listę przypraw, która znajduje się na górze, dodajemy do mąki. To będzie nasza panierka. Mąkę umieszczamy w jednej misce, do drugiej zaś nalewamy wody. Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności mąka - woda - znowu mąka, a następnie wrzucamy na patelnię.

W oryginalnym przepisie zostało powiedziane, byśmy smażyli naszego kurczaka w głębokim oleju, we frytownicy albo w garnku. Ja niestety nie posiadam frytownicy ani dość dużo oleju, dlatego posiłkowałam się patelnią ;)

Czas na wielki finał. Na tortillę kładziemy kilka kawałków kurczaka (tak, by swobodnie dało się ją zamknąć), polewamy go sosem BBQ a na wierzch sypiemy startą mozarellę.

Tortillę zamykamy i podgrzewamy całość na suchej patelni aż do rozpuszczenia sera. Podajemy z naszą sałatką. Albo frytkami. Albo w sumie niczym :) Moje qurrito nie wyszło takie ładne jak to na filmiku Piotrka, ale za to było pyszne, więc czuję się rozgrzeszona :)

Smacznego!


2 komentarze:

  1. W KFC do Qurrito dodaje się serca cheddar ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tego nie wiedziałam, człowiek się uczy całe życie, dzięki :)

      Usuń